I Jorderik er dekormalingen i stuen i for dårlig stand til å kunne berges. Vi har derfor fått dekormaleren Wenche Wedvik Hagen til å dokumentere mønsteret, fargene, malingtype og penselstrøk for senere gjenskaping.

Det aller meste av den eksisterende dekormalingen sitter så løst at den ikke lar seg konservere. Nå undersøkes den for at dekoren senere kan gjenskapes. Foto: Wenche Wedvik Hagen

Mesteparten av dekormalingen på veggene i storstuen sitter i dag løst eller har falt av og egner seg ikke for konservering. Men i et lite område ved kjøkkenvinduet sitter heldigvis malingen godt og gir derfor mulighet for nærmere undersøkelser og bevaring.

Wedvik Hagen har brukt en selvklebende spesialfolie for å avtegne et felt på 80 x 110 centimeter: «Etter å ha studert avtegningen og foto, ble det klart at kunstneren har malt tapetet helt på frihånd, antakelig med bruk av vannrette hjelpelinjer. Der han kom skjevt ut, justerte han ved å utelukke eller legge til detaljer slik at helhetsbildet ble bra», skriver hun etter den første undersøkelsen i sommer.

For å vise en nesten lik oppmaling, skar Wedvik Hagen ut en sjablon og pundslet på mønsteret med kritt. Deretter brukte hun linjoljemaling og diverse pensler. «Her er det rom for videre utprøving av variasjoner á la Jorde», konkluderer hun i den første rapporten.

Når Jorderik nå skal settes i stand, er tanken å føre interiøret i bygningen første etasje tilbake til hvordan det på 1920-tallet, da kunstnerparet Lars Jorde og Christiane Biørn Jorde satte sitt preg på stedet.

En prøve av dekoren gjenskapt. Foto: Wenche Wedvik Hagen